ARVAJAN REITISTÄ, SEN KALOISTA, KOSKISTA JA MYLLYISTÄ
Antti Hassi 2004
Hassin — Puukkoisten — Kotakosken kulttuurimaisema kuuluu valtakunnallisesti arvokkaiden kulttuurimaisemien luetteloon, maiseman rannat vastaavaan rantojensuojeluohjelmaan ja kosket koskiensuojelulain piiriin. Reitin luonnonsuojelukohteita ovat Hintan honka, Hassinkosket, Kivikoski, Jokelankoski ja Korolan vahterikko. Suojeltaviksi on ehdotettu Puukkoisten vanhaa kivisiltaa ja Kivikosken myllyä. Myös rallitienä tunnettua Hassintietä on esitetty valtakunnalliseksi museotieksi. Tiehän on muotoutunut vähitellen keskiaikaisesta ratsutiestä osaksi Helsingin ja Jyväskylän välistä vanhinta nelostietä. Uusi tie E 24 Arvajan kautta rakennettiin vasta 1950-luvulla.
Arvajan reitin vesissä on taimenta, purolohta, siikaa ja muikkua. Aiemmin saatiin myös järvilohta, jolle reitin kosket tarjosivat hyviä kutupaikkoja. Jos Arvajan kosken vedenottamon pato purettaisiin Päijänteen järvilohi voisi ehkä vielä pelastua. Muista vesieläimistä saukko on yleistynyt ja rapu kadonnut. Reitin vesissä ja rannoilla kasvaa ainakin 15 uhanalaiseksi luokiteltua kasvia: purtojuuri, jokileinikki, punakoiso, keltasara, keto- ja paimenmataran risteymä, kapeaosmakäämi, lehdonneidonvaippa, kalliohatikka, keto-orvokki, vilukko, peltosauramo, ketokaunokki, hanhenpaju, kullero ja koiruoho.
Kivikosken alasuvanto. Kuva on kuivan kesän 2003 lopulta, jolloin virtaus oli pientä. Keväisin vesi kuohuu komeasti suvannon yläpuolella olevassa koskessa, joka on reitin ensimmäinen ja kauneutensa parhaiten säilyttänyt. Puiden takaa häämöttää reitin ainoa jäljellä oleva mylly. Kuvasta vähän vasemmalle on Pekka Halosen kesäpaikka. Virratessaan Isojärvestä Päijänteeseen vesi kohisee kaikkiaan yhdeksässä koskessa, jotka ovat: Kivikoski, Kotakoski, Flinkinkoski, Koirakoski, Jokelankoski eli Puukkoisten koski, Kähönkoski, Hassin ylä- ja alakoski, Kapalokoski ja Arvajankoski. Koskien vesi-voimaa hyödynnettiin ennen monella tavalla. Talvella järvien rannoille kootut tukit uitettiin kevättulvien aikaan tukkirännien kautta Päijänteeseen. Suuri joukko uittomiehiä kulki silloin tukkien mukana.
Kivikosken tukinuittajat pääsivät historiaan v. 1925 Pekka Halosen ikuistamina, kun Suomen valtion häneltä tilaama suuri maalaus lahjoitettiin Geneveen v. 1920 perustetun Kansainliiton päämajaan. Lahja oli kai valtion kiitos Suomen ja Ruotsin välisen Ahvenanmaan kiistan ratkaisusta. Osmo Visuri, jonka huvila on Isojärven rannalla, päätti 1970-luvulla mennä maalausta katsomaan ja löysi sen lopulta hylätyn pääkonttorin työtoimiston kellarista. Ateneumin taidemuseon intendentti Sakari Saarikiven avustuksella maalaus pelastettiin Suomeen ja sijoitettiin Eduskunnan suuren valiokunnan seinälle 1980. Tuosta vuodesta lähtien maalauksessa malleina ja Hassissakin töissä olleet Välisen veljekset, Emil ja Sulo, ovat usein poseeranneet television uutiskuvien taustahahmoina.
Hassin alakoski talvella 1950 vähän veden aikaan. Etualalla venetalas, tukkiränni, sähkölaitos, jonka Pauli rakensi 1940-luvulla v. 1921 palaneen Hassin myllyn paikalle, sitten Myllypirtti, jonka Emil rakensi myllyssä kävijöiden lämmittelytilaksi. Ylimpänä näkyy pääty isosta riihestä. Kaikki kuvan rakennukset ovat hävinneet ja koski palautettu luonnontilaan 1990-luvulla. Emil Hassin aikaansaannoksista on jäljellä vain myllyä varten rakennettu maantie, joka kaartaa riihen edestä kosken rantaan ja sitten Myllymäen vierustaa kohti Arvajaa.
HASSINKOSKEN SAHA JA MYLLYT
Jo hyvin varhain Hassin alakoskessa on ollut mylly, joka on inventoitu verotusta varten 1586. Olisi mielenkiintoista tietää, jauhettiinko tuossa myllyssä jo ruista, jonka viljelyalue ulottui Keskiajalla Satakunnasta Etelä-Hämeeseen Hollola-Iitti alueelle. Pohjoisin paikka, jossa ruista Keskiajalla viljeltiin, oli Jämsä, mikä kertoo seudun kulttuuri-yhteyksistä. Tuolloin esim. Uusimaa oli pää-asiassa korpea, jossa ruista ei viljelty.
Noin v.1860 tohtori W. Granlund rakensi alakoskeen kaksikehäisen sahan ja sen isännöitsijälle talon Myllymäen päälle. Sahan toiminta kuitenkin loppui pian, sillä senaatti rajoitti sahattavien tukkien määräksi vain 1000 kpl. vuodessa, koska hillitön kaskeaminen oli hävittänyt Suomen puuvarat lähes olemattomiin. Hassinkoskessa ehdittiin kuitenkin sahata mm. Latosen talon vuorilaudat ennen kuin saha purettiin ja puukhollarin talo siirrettiin Hintan maalle kylän keskustaan vastapäätä Latosen taloa, missä se toimi kauppana vuodesta 1892 aina 1970-luvulle asti. Asuntona sama talo on vieläkin.
Perimätieto kertoo Allin saaneen kerran Riihjärvestä uistimella 3,6 kg painaneen ahvenen.
LöLLö eli 1800-luvulla rakennetun jakokunnan myllyn jäännökset 1930-luvulla. Oikealla tukki-ränni, vasemmalla vähän v. 1906 rakennetun myllyrännin alkua. Hassista lohkotuista taloista koottu jakokunta oli päästänyt myllynsä huonoon kuntoon ja siltä loppuivat vesi ja myllytys, kun Emil Hassi sai 1905 senaatilta oikein kirkossa kuulutetun luvan rakentaa koskeen uuden myllyn.
HASSIN MYLLY
Hassin myllyn rakennusmestarina oli Arvajan mylläri ja palavamielinen uskonsoturi Rikman (myöh. Rikama). Myllyssä oli kaksi jauhoperia ja ryynikivet. Myllärinä oli talon luottotyömies Jussi Kurkinen Kurkelan torpasta. Osaksi hänen ansiostaan myllystä tuli talon raha-sampo, jossa mm. Alhonkylän isojen talojen isännät jauhattivat viljansa. Kun jauhattajia oli usein jonossa, kosken rannalle rakennettiin odottelutilaksi Myllypirtti. Emil rakensi myllystä myös voimansiirtolaitteet kosken yläpuolella olevaan riiheensä, jossa vesivoima pyöritti puimakonetta. Tätä ihmettä Jämsän isännät kävivät oikein porukalla katsomassa. 1918 myllyyn asennettiin vielä tasa-virtadynamo, joka toi talolle sähkövalon kunnes mylly hämärällä tavalla paloi 1925. Tämän jälkeen koski oli vailla käyttöä. Siinä oli vain kuvassa näkyvät Löllön rauniot ja tukkiränni, jonka vesisuihkuista nautittiin samalla tavalla kuin vuonna 1912 otetun kuvan alastomat sulottaret. Päre takapuolen alla rännistä laskettiin kovaa vauhtia kosken alapuolella olevaan Patamaan, joka oli kylän uimapaikka. Uittojen loputtua tukkirännikin rapistui ja lopulta purettiin. Löllön rauniot Pauli Hassi purki 1940-luvulla ja rakensi palaneen Hassin myllyn paikalle Osmon suunnitteleman uuden sähkölaitoksen. Se antoi sähkövaloa koko Hassinkylälle ja monelle Puukkoisten ja Juuvan kylän talollekin. Laitoksen teho ei kuitenkaan riittänyt enää pyörittämään kylään hankittuja lypsykoneita, joten se jäi vähitellen vain talon omaan käyttöön kunnes se hoitamattomana purettiin. Samalla menivät myös Emilin hankkimat koskioikeudet, jotka olivat kauan olleet talon tärkeä tulon lähde.
HALJALAN MYLLY
lopetti toimintansa 1925 mutta oli käyttämättömänä paikoillaan vielä monta vuosikymmentä, kunnes sen hirsistä tehtiin Haljalan tyttärelle huvila Pälämän rannalle. Senkin jälkeen suuri myllynratas seisoi paikallaan vielä monta vuotta. 1990-luvulla Hassinkosket ja lähes koko Arvajan reitti palautettiin luonnontilaan. Myös Kotakosken pato ja sähkölaitos purettiin. Ainoksi poikkeukseksi jäi maisemansuojelualueen ulkopuolella olevassa Arvajan koskessa Kaipolan paperitehtaan vedenottamon pato, joka pitäisi myös purkaa, koska se tukkii Päijänteen lohien kutureitin Isojärveen. Ansaittua suojelua vaille ovat valitettavasti jäänet monet säilyttämisen arvoiset historialliset rakennukset, kuten Kivikosken maiseman mylly-vanhus ja Pekka Halosen kesäasunto.
KALAT
Myllyrännejä käytettiin myös kalastukseen. Kun rännissä nähtiin lohi, yläluukku suljettiin ja tyhjässä rännissä sätkivä kala napattiin haavilla tai talikolla. Suurin tietämäni saalis on Kalervo Salmisen uistimella saama 8 kilon painoinen järvilohi. Urpo taisi kuitenkin olla kylän paras kalamies. Anttikin sai kesällä 1959 Myllypirtissä majaillessaan alakoskesta ongella vielä pieniä järvilohia ja yläkosken myllyrännistä uistimella 3,6 kilon painoisen taimenen, joka syötiin hänen häissään. Alli puolestaan on saanut kuulemma yhtä painavan ahvenen koskien alapuolisesta Riihjärvestä. Kerran Osmo taas sai Vapun-päivänä alakoskesta mahtavan mateen, jota toi riemusaatossa kotiin. äiti ei sitä kuitenkaan huolinut, koska hänelle oli opetettu, että madetta saa syödä vain niinä kuukausina, joiden ruotsinkielisissä nimissä on R‑kirjain. Jos kala olisi saatu “den sista April”, se olisi syöty, mutta kun se saatiin “den första Maj”, sitä ei syöty. Yrjö puolestaan toi kerran äidille Maijanpäivän lahjaksi valtavan määrän samoista vesistä pyytämiään rapuja. Niitäkään äiti ei huolinut, mutta Mäkelän Aili huoli ja piti kunnon mässäilyt. Nyt Hassi-Arvaja reitillä rapuja ei ole ollut pitkään aikaan, mutta kalastuskunta on istuttanut Riihjärveen uutta lohikantaa mm. taimenta ja harjusta. Jälkimmäistä kalaa en ole kuitenkaan kuullut kenenkään saaneen. Puukkoisten kalastuskuntaan kuuluvassa Pälämässä on nykyään aika hyvä siikakanta. Tuohon järveen on Latosen talollakin vanhaa perua oleva kalastusoikeus. Muikkua on ainakin Isojärvessä ja Savijärvessä. Ongelmana on sala- ja ylikalastus, joita on vaikea valvoa.
ARVAJAN KOSKI JA SAHA. Anna Salosen v. 1966 ottama kuva. Vuonna 1964 kuvassa näkyvässä sahassa Rajalan veljekset sahasivat Antin Kalle Hassilta ostamat tukit Kivistön talon rakennuspuiksi. Sahausjälki on niin hienoa, että laudat käytettiin höyläämättöminä talon sisustukseen. Kuvan alareunassa näkyvän vuolteen kohdalla on nykyään Kaipolan paperitehtaan vedenottamo ja pato, joka nykyään on ainoa este Päijänteen lohien nousulle kutemaan Arvajan reitin koskiin.
KALLIS ONKI
Eversti Erkki Halonen kertoi tulleensa kerran nuorena miehenä isänsä mökille Kivikoskelle, jossa näki lohien kovasti hyppivän. Kun hänellä ei ollut onkivehkeitä mukana eikä edes rahaa niiden ostamiseen, hän soitti Schröderille Helsinkiin ja kysyi saisiko sellaisia, jos maksu tulee (kai mökistä löytyneinä) Pekka Halosen maalauksina. Myöhemmin everstinä ollessaan hän arvio Suomen kaikkien aikojen kalleimmiksi ne onget ja uistimet, jotka Sukulan linja-auto hänelle toi. Nelostie ja kaikki linja-autot kulkivat nimittäin noihin aikoihin vielä Kotakosken ylä-puolelta mahdottoman kapean sillan yli. Tiekin oli vielä mäkisempi ja mutkaisempi kuin nyt. Kun 1940-luvulla olin koulukaverini Jussi Pasasen isän kyydissä, hän ei uskaltanut ajaa autollaan Jämsän ja Kuhmoisten väliä kuin alle 30 kilometrin tuntivauhtia, vaikka metsätyönjohtajana tunsi tien hyvin.
KUULUISIA ONKIJOITA
Luokkatoveriltani Risto Kaakolta sain kopion 1930-luvulla julkaistusta Suomen Kuvalehden artikkelista ‘Englantilaiset diplomaatit lohia onkimassa’. Siinä kerrotaan ensin lohenonginnan hienosta harrastuksesta ja kehutaan Puukkoisten suurenmoisia maisemia, joista on runsaasti valokuvia. Sitten kuvaillaan Englannin lähettilään, ministeri Sperlingin ja lähetystösihteeri mr. Halseyn vierailua, jonka oppaina olivat maisteri E. Levanto ja tri A. Vartiovaara. Vieraat oli majoitettu Kaakon taloon, jossa noihin aikoihin oli paljon kesävieraita. Seurueen kalastusvälineet ja saaliskalat on tarkkaan lueteltu. Ministeri ja lady Sperling kävivät ongella myös Hassinkoskella. Siellä heiltä pääsi karkuun “kaksi suurta forellia”, kun ministeri oli unohtanut ottaa mukaan haavin, jota tuli pyytämään Hassista lainaksi. Yrjö oli pikkupoika ja muistaa sen antaneensa, vaikka ministeri osasi suomea vain kaksi sanaa. Mainittakoon, että maisteri Levannolla oli huvila Kotajärvellä ja että hän oli johtajana nykyisessä Teknisessä tarkastusvirastossa, jonka palveluksessa Kotajärven poika Kimmo Savijärvi sittemmin oli eläkeikäänsä asti ja jonka viraston johtajana tätä kirjoitettaessa on em. Yrjön poika Simo Hassi.)
Samaisessa Kuvalehden jutussa kerrotaan myös Flinkin talon vanhan emännän muistelus “kuinka Jämsän tuomiokunnan tuomarin veljenpoika Per Evind Svinhufvud aikoinaan ajeli polkupyörällä Puukkoisten koskille onkimaan ja kuinka hänen palatessaan lohenpyrstöt läpättivät istuimen takana”.
Varhaisin kirjallinen Arvajan reitin ylistys lienee Isokeisari Ernst Lampenin urheilu-lehdessä julkaisema artikkeli ‘Käyntini Kivi-koskella’. Moni Helsingin herra on siis näillä koskilla onkinut jo ennen Kuvalehden artikkelin julkaisemista, mutta varsinkin sen jälkeen. 1930-luvulla Hassinkosken maisemia kävi ikuistamassa mm. taidemaalari Mikko Oinonen.
Osmo ja Yrjö muistavat, kuinka he pikku-poikina olivat Hassin alakoskella ongella ja joku herrasonkija rupesi häätämään heitä pois. Pojat olisivat kiltisti lähteneet, mutta mukana ollut Hassin kesärenki Esa Arra kysyi herralta saako hän esitellä kosken omistajan pojat, minkä jälkeen miehen käytös muuttui. Mainittu Esa oli ilmestynyt taloon keväällä 1932 töitä kysymään. Myöhemmin selvisi, että hän oli eräällä tavalla paossa sitä, että oli osallistunut Mäntsälän kapinaan, jonka em. Ukko Pekka presidenttinä ollessaan lopetti. Pojat muistavat Esa Arran mukavana ja sivistyneenä miehenä, joka vietti loppuelämänsä Amerikassa, jossa toimi mm. Yleisradion kirjeenvaihtajana.
V. 1959 Puukkoisten kalastuskunta päästi presidentti Kekkosen ongelle kylän rauhoitetuille koskille. Isäntien suhtautumista kuvaa, että Kivikosken mylläri Antti Rajalan pirttiin Kekkosta varten rakennettiin erikoinen WC-komero. Toisin kävi Hassinkylällä, jonka koskille Kekkonen myös pyrki, mutta kalastuskunnan esimiehenä oli Urpo Hassi, joka ei häntä sinne päästänyt kun ei tykännyt Kekkosesta ja oli sitä mieltä, että laki on kaikille sama. Ainoa, jolle minä olen ollut kala-oppaana on valtiosihteeri ja ministeri Teemu Hiltunen, joka oli vieraanani Latosella 90-luvun alussa. Teemu onki intohimoisesti kokonaisen päivän mutta sai saaliiksi vain yhden alamittaisen taimenen.
ILTA-SANOMIEN juttu 11. 6.1959.
Kekkosen seurassa 10.6.59 olivat adjutantin ja autonkuljettajan lisäksi varatuomari Sven Sevelius, maisteri Tauno V. Mäki sekä isäntinä Esko Savijärvi, Allan Flinck ja everstiluutnantti Erkki Halonen.
Allan Flinck ja Erkki Halonen tarjoilevat uistimia vieressä seisovalle Kekkoselle, jota varten oli tehty onkimislavetti Kivikosken tukkirännin suulle. (Ilta-Sanomien juttu kuvineen Risto Kaakon kokoelmasta).
Kun kalaonni ei suosinut Kivikoskella, seurue siirtyi alajuoksulle aina Puukkoisten Jokelankoskelle asti. Kun seurue iltayöstä asettui Flinkin taloon nauttimaan myöhäisillallista laskettiin kaloja kertyneen kaikkiaan 17. Näistä presidentin osuus oli 7 kappaletta.
Ehkä mielenkiintoisempi tieto Ilta-Sanomien jutussa on Erkki Halosen kertomus siitä, miten hänen isänsä Pekka Halonen löysi Kivikosken 1916. Lauri Hannikaisen opastamalla tutustumismatkalla oli ollut mukana myös Jean Sibelius, joka kuitenkin pian “siirtyi Kuhmoisten kirkonkylään” luultavasti Koukaniemen taloon, jossa Jyväskylän seminaarin musiikin lehtori P. J. Hannikaisen (1854–1924) perhe vietti kesiään, kunnes suku osti kesäpaikakseen puolet Tehinniemestä. Karjalaisten laulun ohella moni muu Hannikaisen suosittu laulu on sävelletty Koukaniemen salissa.